Prof.Dr. Yıldırım Üçtuğ (ODTÜ) 26 Ocak 2001 -Aralık 2003
1956 yılında İstanbul’da doğan Yıldırım Üçtuğ, Saint Joseph Fransız Erkek Lisesi’ni bitirdikten sonra Ankara’da ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Fakültesi’nden 1979’da mezun oldu. ODTÜ’den ayrılmayan Üçtuğ, 1982’de yüksek lisans ve 1986’da da doktora derecelerini aldı. Yöneticiliğe ilk adımını, doktora öğrencisiyken Öğrenci İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak atan Yıldırım Üçtuğ 1988’de doçent, 1994 yılında ise profesör oldu. Daha sonra sırasıyla; ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcılığı (1985-1989), ODTÜ Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcılığı (1989-1992), ODTÜ Rektör Danışmanlığı (1992-1997) ve ODTÜ Mühendislik Fakültesi Dekanlığı (1997-2003) görevlerinde bulunan Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, Mühendislik Dekanları Konseyi’nin (MDK) kurucusu olarak 2000-2003 yılları arasında bu konseyin genel sekreterliğini de yaptı.
Prof. Üçtuğ, ODTÜ’de bulunduğu sure içinde ÖSYM Yönetim Kurulu Üyeliği, ODTÜ KOSGEB İcra Kurulu Üyeliği,TÜBİTAK-ODTÜ-BİLTEN Yönetim Kurulu Üyeliği ve ODTÜ Prof. Dr. Mustafa N.Parlar Eğitim ve Araştırma Vakfı Mütevelli Heyet Üyeliği görevlerini de üstlendi. Prof.Dr. Üçtuğ 2007-2010 yılları arasında Bahçeşehir Üniversitesinde Rektör Yardımcısı olarak görev yaptı. 2011 yılından bu yana İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi kurucu Rektörlüğü görevini yürüten Dr. Üçtuğ’un uluslararası dergi ve kitaplarda yayımlanmış dokuz makalesi, ulusal ve uluslararası konferanslarda sunulmuş yirmi beş bildirisi bulunuyor.
Prof.Dr. Ali Rıza Kaylan (Boğaziçi Üniversitesi) Aralık 2003-Mayıs 2006
Prof. Ali R. Kaylan Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünde öğretim üyesi ve Mühendislik ve Teknoloji Yönetimi yüksek lisans programı Anabilim Dalı Başkanıdır. Kalite mühendisliği, sistem benzetimi ve rassal süreçler araştırma ilgi alanları arasındadır. Lisans ve yüksek lisans düzeyinde Kalite Mühendisliği, Toplam Kalite Yönetimi, Deney Tasarımı dersleri vermektedir.
Robert Akademi’den 1969 yılında mezun olduktan sonra, 1973 yılında Boğaziçi Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü’nde lisans eğitimini tamamlamıştır. Lisansüstü eğitimine A.B.D. Syracuse Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve Yöneylem Araştırması Bölümü’nde devam ederek 1975 yılında yüksek lisans ve 1979 yılında doktora derecelerini almıştır. 1979 yılında Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümüne öğretim üyesi olarak katılmıştır. 1984 yılında Doçent ve 1990 yılında Profesör olmuştur.
Boğaziçi Üniversitesi’nde Mühendislik Fakültesi Dekanlığı, Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanlığı, Bilgi İşlem Merkezi Müdürlüğü idari görevlerinde bulunmuştur. 2001-2010 yılarıda Mühendislik Dekanları Konseyi (MDK) Yürütme Kurulu üyeliği ve 2003-2006 yıllarında da bu konseyin Genel Sekreterliği’ni yapmıştır. 2008-2010 döneminde Türkiye Kalite Derneği KalDer’in Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmıştır. Ayrıca KalDer’de Ulusal Kalite Ödülü Yürütme Kurulu Başkanlığı ve Türkiye Müşteri Memnuniyeti Endeksi Üst Kurul Başkanlığı, Önce Kalite dergisi Yayın Kurulu Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur.
Prof.Dr. Hasan MANDAL (Anadolu Üniversitesi) Mayıs 2006-Mayıs 2010
1965 yılında Eskişehir'de doğan Hasan Mandal, ilk, orta ve lise eğitimini sırasıyla Yunusemre İlkokulu, Devrim (Atatürk) Ortaokulu ve Motor Meslek Lisesi’nde tamamladı. 1987 yılında ODTÜ, Metalurji Mühendisliği Bölümü’nden Lisans derecesini, 1992’de Newcastle Üniversitesi’nden Doktora unvanını alan Dr. Mandal, 1992-1994 yıllarında Newcastle Üniversitesinde araştırma asistanı ve 1997-1998 yılları arasında Alexander von Humboldt Doktora Sonrası Araştırma Bursu ile Karlsruhe Üniversitesinde misafir araştırmacı olarak çalıştı. 1994 yılında Anadolu Üniversitesi, Seramik Mühendisliği Bölümünde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. 1996’da Doçent, 2001’de Profesör unvanını aldı.
Prof. Mandal’ın 65’i SCI kapsamındaki dergilerde yayınlanmış 100’ün üzerinde eseri bulunmaktadır ve bu eserlerine 750 den fazla atıfta bulunulmuş olup h faktörü 15'dir. Kendisinin editörü olduğu 5 adet kongre bildiriler kitabı mevcuttur ve ayrıca 3 adette uluslararası kapsamda patenti bulunmaktadır.
6000 üyeye sahip Avrupa Seramik Derneği’nde Daimi Yönetim Kurulu ve Konsey Üyelikleri, Uluslararası Seramik Federasyonu Konsey Üyeliği görevlerinde bulunan Prof. Mandal, merkezi İngiltere de bulunan Dünya İnovasyon Vakfına (WIF) danışmanlık yapmaktadır. Kendisi yakın zamanda Dünya Seramik Akademisine (WAC) üye seçilmiş olup WAC’ın tek Türk üyesidir.
Prof. Mandal, 15 Mart 2011 tarihinden itibaren Anadolu Üniversitesinden ayrılarak Sabancı Üniversitesinde, Araştırma ve Lisansüstü Politikalar Direktörü, Ocak 2012 itibaren de aynı zamanda Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı olarak da görev yapmaktadır.
Prof. Mandal, halen YÖK-Bologna Uzmanları Ulusal Takım Koordinatörlüğü; YÖK-Ulusal Yeterlilikler Komisyonu Üyeliği, GOSB Teknopark Yönetim Kurulu Üyeliği, İnovent A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeliği, ÜSİMP (Üniversite-Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu) Başkan Yardımcılığı, Teknopark İstanbul Akademik Platform Koordinatörlüğü, TÜBİTAK, Teknoloji Transferi Mekanizmaları Destekleme Grubu (TEMEG) Yürütme Kurulu Üyesi, Avrupa Seramik Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde de bulunmaktadır. Ayrıca Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesinde, Üniversiteden diğer 3 öğretim üyesi ile birlikte kurulan MDA İleri Teknoloji Seramikleri Ltd. şirketinin kurucu üyesidir.
Prof. Mandal, geçmişte de TÜBİTAK-MAG Yürütme Kurulu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) Yönetim Kurulu, Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici Şirketi ATAP A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Üyeliği, Türkiye’nin Üniversite-Sanayi İşbirliğinde başarı öyküsü olan Seramik Araştırma Merkezi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı, Anadolu Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanlığı, Anadolu Üniversitesinde Araştırma, Uluslararası İlişkiler, Bologna Süreci ve Stratejik Planlamadan sorumlu Rektör Yardımcılığı, Mühendislik Dekanları Konseyi’nin en üst temsiliyeti olan Genel Sekreterliği, Dünya Mühendislik Dekanları Konseyinin (GEDC) Başkanlığı, International Federation of Engineering Education Societies (IFEES) in 1. Başkan Yardımcılığı, Avrupa Kıtasını temsilen Başkan Yardımcılığı, Avrupa Seramik Derneği Başkanlığı, Avrupa Seramik Derneği Dergisi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur.
Prof. Mandal, bu katkılarından dolayı 20 farklı ödüle layık görülmüştür. Bu ödüllerinden bazıları şunlardır: 1996 yılı ODTÜ Prof.Dr. Mustafa N.Parlar Eğitim ve Araştırma Vakfı, Araştırma ve Teşvik; 1998 yılı TÜBİTAK, Teşvik; 2000 yılı İstanbul Üniversitesi, Fen Bilimleri; 2000 yılı Anadolu Üniversitesi, Bilim ve Teknoloji; 2000 yılı ODTÜ Prof.Dr. Mustafa N.Parlar Eğitim ve Araştırma Vakfı, Teknoloji Teşvik; 2002 yılı TÜBA, Seçkin Genç Bilimci; 2003 yılı Eskişehir Sanayi Odası, Teknoloji Geliştirme, 2004 yılı Seramik Federasyonu Onur, 2004 yılı ODTÜ Prof.Dr. Mustafa N.Parlar Eğitim ve Araştırma Vakfı, Bilim Ödülü, TOYP 2005 yılı (Türkiye’nin En Başarılı On Genci Yarışması) Fen ve Teknik Gelişme Ödülü, 2005 yılı European Ceramic Society, Stuijts Award, Portoroz-Slovenia, 2005 yılı TÜBİTAK, Bilim Ödülü, 2006 yılı Elginkan Vakfı, Teknoloji Ödülü, 2009 yılı Çin Seramik Derneği Onur Ödülüdür.
Evli ve iki çocuk babası olan Prof. Hasan Mandal, İngilizce ve Almanca dillerini bilmektedir.
Prof. Dr. Zafer DURSUNKAYA (Orta Doğu Teknik Üniversitesi) Mayıs 2010-Mayıs 2013
Lisans eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümünde; Yüksek Lisans ve Doktorasını Illinois Institute of Technology’de tamamladı. Mühendislik yazılımları geliştiren Ricardo-North America’da 5 yıl kıdemli mühendis olarak çalıştıktan sonra ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümüne öğretim üyesi olarak katıldı. ODTÜ Mühendislik Fakültesi Bölümlerinin lisans eğitim programlarının ABET akreditasyonu çalışmalarında ve MDK’nin ve MÜDEK’in kuruluş aşamalarında görev aldı. 1997-2003 yılları arasında ODTÜ Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcılığı, 2006–2012 yıllları arasında ODTÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı olarak görev yaptı. 2010–2013 yılları arasında MDK Genel Sekreterlik görevini yürüttü.
Prof. Dr. Tuncay DÖĞEROĞLU (Anadolu Üniversitesi) Mayıs 2013-Mayıs 2016
Lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini sırasıyla 1985, 1988 ve 1993 yıllarında Anadolu Üniversitesi Kimya Mühendisliğinden almıştır.
Hava kirliliği ve kontrolü, çevre yönetimi ve mühendislik istatistiği konularında lisans ve lisansüstü düzeyde dersler vermekte ve hava kirliliğinin sağlık etkileri ve pasif örnekleyici geliştirilmesi konularında araştırma yapmakta ve çeşitli projeler yürütmektedir. Çalışma alanında 100’ün üzerinde yayını, çok sayıda atıfı ve bir faydalı modeli bulunmaktadır. ICTP burslusu olarak 2000-2001 yılları arasında İtalya’da CNR Hava Kirliliği Araştırmaları Enstitüsünde doktora sonrası araştırmacı olarak çalışmıştır.
Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde 6 yıl dekan yardımcısı, 6 yıl dekan olarak görev yapmıştır.
Geçmişte Kalite Derneği (KalDer)Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi, Mühendislik Dekanları Konseyi (MDK) Genel Sekreteri, Küresel Mühendislik Dekanları Konseyi (GEDC) Yönetim Kurulu Üyesi ve Sekreter Saymanı, Avrupa Mühendislik Eğitimi Dermeği (SEFI) Yönetim Kurulu Üyesi ve Uluslararası Mühendislik Eğitimi Derneğinin (IFEES) Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapmıştır. Halen) Mühendislik Dekanları Konseyinin (MDK) Yürütme Kurulu üyesidir.
Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi olan Tuncay Döğeroğlu, Haziran 2015’ten buyana YÖK Kurum Danışmanı, Aralık 2015’ten bu yana ise Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktadır. Aynı zamanda Mesleki Yeterlilik Kurumu TYÇ Kurulunun bir üyesidir.
Prof. Dr. Süheyda ATALAY (Ege Üniversitesi) Mayıs 2017-Mayıs 2019
Lisans eğitimini 1974 yılında Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nde bitirmiş ve Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini aynı üniversitede Kimya Mühendisliği alanında sırasıyla 1976 ve 1984 yıllarında tamamlamıştır. 1989 yılında doçentliğini Kimya Mühendisliği Proses ve Reaktör Tasarımı alanında almıştır.
1975 yılında Ege Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak başladığı iş yaşamını 1987-1989 yılları arasında Yardımçı Doçent, 1989-1995 yılları arasında Doçent olarak sürdürmüştür. Prof. Atalay, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümünde 1995 yılından beri profesör olarak görev yapmaktadır.
Kimya Mühendisliği alanındaki bilimsel faaliyetlerinin ve bölüm ve üniversite genelindeki idari görevlerinin yanı sıra 2003 yılından 2007 yılına kadar Socrates, 2007-2013 yılları arasında LLP kurum koordinatörlüğü yapan Prof. Atalay 2003 yılından beri AKTS/DE Kurum Koordinatörlüğü görevini de sürdürmektedir. 2003 yılında ECTS/DS danışmanı olarak görev alan Prof. Atalay, 2004 yılından bu yana Yükseköğretim Kurulu‘nun yönettiği ve Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen “ Bologna Süreci’nin Türkiye’de Uygulanması – Bologna Uzmanları Projesi” kapsamında oluşturulmuş olan Bologna Uzmanları Ulusal Takımında görev almıştır. Kendisi ayrıca 2007-2008 yıllarında Avrupa Üniversiteler Birliği Kurumsal Değerlendirme Programı sürecini yürütmek amacıyla kurulan Ege Üniversitesi Öz Değerlendirme Komisyonunda çalışmıştır. Mesleki Yeterlilikler Kurumu bünyesinde kurulmuş olan Europass Çalışma Grubu üyesidir.
Halen YÖK-AYA Danışma Kurulu üyesi olan olan Prof. Atalay, 2012-2018 yılları arasında Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanlığı görevinde bulunmuştur.